Vloerverwarming is een zeer comfortabele manier om ruimtes te verwarmen. De combinatie van vloerverwarming en een warmtepomp staat garant voor krachtige prestaties met als resultaat een aanzienlijk laag energieverbruik.
Vloerverwarming is mogelijk met zowel een warmtepomp als een cv-ketel. In tegenstelling tot een cv-ketel is een warmtepomp wel aanzienlijk efficiënter in energieverbruik.
Een cv-installatie verwarmt vaak het water tot minimaal 60?C en mengt het vervolgens met koud water voor de vloerverwarming. Een warmtepomp verwarmt het water voor de vloerverwarming tot ongeveer 35?C. Voor een woning kan dat al een paar honderd euro per jaar aan besparing opleveren.
Een warmtepomp werkt op elektriciteit, maar verbruikt niet veel doordat er gebruik wordt gewmaakt van aanwezige warmte uit een bron zoals de buitenlucht (lucht/water warmtepomp) of een waterbron in de aarde (water/water warmtepomp).
Door slim gebruik te maken van een aantal natuurkundige principes, kan er warmte uit die bron worden onttrokken en worden gebruikt om water te verwarmen. Wanneer deze bron de buitenlucht is, kan er zelfs als het buiten vriest warmte uit de buitenlucht worden onttrokken.
Er zijn diverse soorten warmtepompen geschikt voor de combinatie met vloerverwarming, de lucht/water warmtepomp, de water/water warmtepomp en de hybride warmtepomp. Al deze warmtepompen verwarmen water, die vervolgens wordt rondgepompt door het circuit van buizen onder de vloer om warmte af te geven. Enkel de opwekking van het warme water verschilt.
Een hybride warmtepomp bestaat uit een lucht/water warmtepomp in combinatie met een gasgestookte cv-ketel. Voor vloerverwarming is dit geen oplossing; een volledige warmtepomp is dan voldoende en de vv-installatie kan worden geëlimineerd. Enkel in een slecht geïsoleerd huis met oude radiatoren kan een hybride systeem een overweging zijn.
Bij de water/water warmtepomp wordt de warmte van de aarde gebruikt als warmteborn. Deze bronnen worden zwaarder belast door de overheid, omdat het meer effect heeft op de aarde. De aanleg is ook vrij kostbaar, waardoor de terugverdientijd niet interessant is.
De lucht/water warmtepomp is een zeer betrouwbare en efficiënte methode waarbij warmte uit de buitenlucht wordt gehaald. Afhankelijk van de situatie en toepassing heeft deze warmtepomp een terugverdientijd van slechts enkele jaren. Dit is dan ook de populairste keuze.
Vloerverwarming kan worden geplaatst op zowel nieuwe als bestaande vloeren. Voor elk type vloer is er wel een mogelijkheid om vloerverwarming te installeren: steen, hout of kunststof het is allemaal mogelijk.
Er bestaan dus ook verschillende soorten vloerverwarming. Elke type heeft zijn eigen voor- en nadelen.
Om de juiste keuze te maken, kunnen wij u helpen en ondersteunen. Op deze manier kunt u uiteindelijk vooral genieten van een kwalitatief hoogwaardige vloerverwarming.
Vloerverwarming Limburg heeft meer dan 15 jaar ervaring met het aanleggen en installeren van vloerverwarmingen. Bij ons staat u garant voor goede kwaliteit en service tegenover de beste prijs en korte levertijden. Onze monteurs zijn zeer vakbekwaam en VCA gecertificeerd.
Onze vloerverwarming-installateurs werken in België, Zuid-Nederland en Duitsland (NRW), waaronder Maaseik, Dilsen-Stokkem, Maasmechelen en Genk.